Kako i ne bi, kada je do tada 11 puta rušio svetski rekord, 17 puta bio prvak sveta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR.Godine 1976. plivač Šavarš Karapetjan je sa 23 godine bio sportska zvezda SSSR.

Razmišljao je samo o tome da sačuva pluća za udahe

Dok je trenirao pored jezera u Jerevanu, začuo je buku i vidio kako se autobus prepun putnika survao u jezero, potonuvši u dubinu od oko 10 metara.

Dotrčao je i bez razmišljanja skočio i zaronio u mutnu jezersku vodu. Doronio je do autobusa, nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednog po jednog putnika, prenosi Radioaktivni komarac.

Isečen od stakla, inficiran prljavom vodom i muljem, Šavarš se onesvestio dok je izvlačio tridesetu osobu.  Dok je imao snage izvukao je 30 od 92 putnika, ali je “samo” 20 preživelo.  Od posledica zaranjanja zaradio je zapaljenje oba plućna krila i sepsu.

Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio:Bez svesti, između života i smrti, probudio se posle 46 dana. Preživeo je, ali je na žalost njegovoj plivačkoj karijeri tada došao kraj.

“ Jednom sam umesto putnika izvukao sedište… Mogao sam da spasim još jedan život. To sedište me još progoni u snovima, a na javi umem da zaplačem zbog toga .Znao sam da mogu da zaronim samo ograničen broj puta, i plašio sam se da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam video. ”.

Kasnije je dobio i medalju UNESCO za poštenu igru i junaštvo, a jednom asteroidu dali su ime Šavarš.

Uleteo je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Zadobio je teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.Međutim, za Šavarša je herojstvo način života. Kada se 1985. našao pored zgrade u plamenu, nije ga zaustavilo sećanje na posledice podviga iz 1976.

Ne. Šavarš je otišao u Moskvu i otvorio fabriku obuće kojoj je dao ime “Drugi udisaj”. Običan život.Šta je posle bilo s ovim herojem? Postao je političar? Slavni sportski trener? Ljubimac TV kamera?