Poznata međunarodna fudbalska organizacija za istoriju ovog sporta, IFFHS, je objavila najboljih 11 ikada Bosne i Hercegovine.

Ovaj tzv. “dream team” koji dolazi sa prostora Bosne i Hercegovine je u svojih startnih 11 uvrstio zaista velike legende fudbala sa ovih prostora.

Isto tako mnogi su izostali iz ove postave. Neka od najzvučnijih imena koja se nisu našla u “dream team-u” su Sergej Barbarez, Miralem Pjanić, Zlatan Misimović i Emir Spahić.

Ipak, to ne govori da su ti igrači loši ili da nisu zaslužili mjesto u prvih 11 ove postave IFFHS-a, nego da je konkurencija bila zaista prevelika.

Formacija u kojoj su postavljene ove legende bosanskohercegovačkog fudbala je 4-4-2. Na golu je jedan od najboljih golmana sa ovih prostora ikada, a radi se o Enveru Mariću.

U odbrani su se našli Mirsad Baljić i Mirsad Fazlagić po bekovskim pozicijama, a štoperski tandem čine skoro pa neprelazni u svoje vrijeme Josip Katalinski i Faruk Hadžibegić.

Kao kreatori igre u veznom redu su upareni Safet Sušić i Mehmed Baždarević, dok su na krilima radilica Hasan Salihamidžić po desnoj strani i virtuoz sa loptom Blaž Slišković na lijevoj.

Za udarne igle tima su izabrali nekadašnjeg ubitačnog centarfora Dušana Bajevića kojem je partner u zločinu postizanja golova fenomenalni Edin Džeko.