Situacija je zabrinjavajuća.

Indija, korona

Foto: Tanjug/AP

U  najvećem indijskom izvozniku motocikala,zaposleni u kompaniji “Bajaj auto”,250 radnika pozitivno na korona virus,i  tražili su da se jedna od fabrika privremeno zatvori.

 

Indija je proglasila potpuni karatnin u zemlji krajem marta kako bi sprečila širenje virusa u zemlji, ali je nedavno ublažila mere uprkos konstantnom povećanju broja obolelih, stavljajući tako mnoge kompanije, koje ponovo uspostavljaju proizvodnju, u težak položaj.

 

Ovaj zahtev uputio je sindikat fabrike, reagujući na zahtev kompanije da poveća proizvodnju, navodi agencija Rojters.

 

Kompanija je saopštila da je poslala pismo zaposlenima sa obaveštenjem da, ukoliko se ne pojave na poslu ove sedmice, neće dobiti platu.Fabrika “Bajaj auto” nalazi se na zapadu Maharaštre, države koja je najviše pogođena pandemijom.

Neki dolaze, neki su uzeli odmor ljudise plaše da dođu na posao. – rekao je predsednik sindikata fabrike.

Rečeno je da posao neće biti zaustavljen i da kompanija želi da zaposleni nauče “da žive s virusom”.Kompanija je 26. juna objavila da je 150, od 8.000 zaposlenih, zaraženo virusom, a da je dvoje preminulo.

 

– Tražili smo od uprave da zatvorimo fabriku na 10-15 dana, ali su nam rekli da to nema svrhe sve dok se ljudi okupljaju i druže mimo posla – rekao je prestavnik sidnikata.Za svakog za koga se utvrdi da je pozitivan, još četvoro mora u karantin, a to utiče na produktivnost fabrike koja proizvodi više od 3,3 miliona motocikala i ostalih vozila, što je više od 50 odsto ukupne proizvodnje u kompaniji.

U Indiji je danas registrovano više od 22.000 novoobolelih, to je rekordan broj zaraženih u jednom danu do sada, a iz fabrike niko nije hteo da odgovori agenciji Rojters kakvi su im dalji planovi.Međutim, zvaničnici oblasti u kojoj se nalazi fabrika, tvrde da je sada više od 250 radnika zaraženo.

 

 

 

– Mi nosimo rukavice, ali su neki zaraženi i pored toga Proizvodna linija je takva da zahteva da više radnika radi za istom mašinom.  – izjavio je jedan od radnika koji je hopitalizovan nakon što je utvrđeno da je pozotivan na kovid-19.

Radnici i sindikat se slažu da je fabirka preduzela neke mere zaštite, obezbedila je maske i sredstva za dezinfekciju, fižičko distanciranje u menzi i u autobusu kojih radnike dovozi na posao, ali, kako oni ističu – to nije dovoljno.